Uratarina: Koukussa ohjelmointiin – Ohjelmistokehittäjänä liikemaailman ongelmia ratkomassa

Kuten niin moni muu, ei Oscar Smedjebackakaan tiennyt mitä haluaa tehdä lukion jälkeen. Videopelit kuitenkin kiinnostivat, ja sittemmin hän jäi koukkuun ohjelmointiin. Nyt Oscar auttaa Suomen suurimpia toimijoita parhaiden ohjelmistoratkaisujen löytämisessä ja kehittämisessä ja businessmaailman ongelmien ratkomisessa. Oscar Smedjebacka valmistui Aalto-yliopistosta Tietotekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2017 pääaineena ohjelmistotekniikka. Ensimmäiset 1,5 vuotta Teamitillä Oscar viihtyi Full Stack-ohjelmistokehittäjänä…

Oscar Smedjebacka Teamit

Kuten niin moni muu, ei Oscar Smedjebackakaan tiennyt mitä haluaa tehdä lukion jälkeen. Videopelit kuitenkin kiinnostivat, ja sittemmin hän jäi koukkuun ohjelmointiin. Nyt Oscar auttaa Suomen suurimpia toimijoita parhaiden ohjelmistoratkaisujen löytämisessä ja kehittämisessä ja businessmaailman ongelmien ratkomisessa.

Oscar Smedjebacka valmistui Aalto-yliopistosta Tietotekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2017 pääaineena ohjelmistotekniikka. Ensimmäiset 1,5 vuotta Teamitillä Oscar viihtyi Full Stack-ohjelmistokehittäjänä kehittämässä sähköisen asioinnin ratkaisuja ja niiden hallintaa Suomen suurimmilla kaupanalan toimijoilla. Mahdollisuus siirtyä uuteen asiakastoimeksiantoon, Traficomille, tarjoutui Oscarille hiljattain. Vahvistaakseen omaa osaamistaan entisestään, päätti hän tarttua uuteen haasteeseen.

Kuinka päädyit alasi ammattilaiseksi? Mistä kaikki lähti?

— Lukion jälkeen en tiennyt mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Pidin videopeleistä, joten päädyin kokeilemaan tietotekniikan opintoja Aalto-yliopistolla, ja jäin koukkuun ohjelmointiin.

Mikä on parasta työssäsi ohjelmistokehittäjänä? Mikä motivoi sinua?

— Minua motivoi oikeastaan kaksi asiaa: asiakkaan tyytyväisyyden näkeminen ja itse ohjelmoinnin ja ongelmanratkonnan kiinnostavuus. Kun on kivaa, niin motivaatiotakin löytyy.

Mielestäni parasta on ratkoa kinkkisiä ongelmia. Ajattelutapani on hyvin looginen, ja osaan yleensä hyvin ratkaista bisnesmaailman ongelmia. Se tuottaa paljon mielihyvää, kun näkee miten paljon pienikin ratkaisu voi hyödyttää ja ilahduttaa asiakasta. Lisäksi tämä ala on kiva, koska tekniikka kehittyy koko ajan ja aina pääsee oppimaan uutta!

Mistä olet eniten ylpeä työssäsi? Missä olen onnistunut työssäni?

Oscar on saanut erinomaista palautetta tiimityöskentelytaidoistaan ja uusien asioiden nopeasta omaksumisesta.

— Kun olen ollut pitkään kehittäjänä osana tiimiä, niin ei välttämättä kovinkaan usein tule vastaan mitään suurta onnistumista, joka jäisi tärkeänä mieleen. Enimmäkseen onnistumiset ovat pieniä, pienten muutosten, korjausten ja toiminnallisuuslisäysten tuomia hyötyjä. On myös kiva nähdä, että tuottamani koodi oikeasti on käytössä ja hyödyttää ihmisiä. Eniten ylpeyttä minulle varmaan tuottaa se, että saan lähes poikkeuksetta ongelmat ratkaistua.

Millaisia haasteita sinulla on ollut työssäsi?

— Haasteita mielestäni tuo kehitystiimin sisäinen dynamiikka ja itse asiakastyö. Asiakkaat harvoin tietävät mitä haluavat, missä järjestyksessä, ja millä aikataululla. Tehtävien määrittely ja työmäärän arviointi ja aikataulutus ovat siis lähes aina haastavia.

Minulla on onneksi ollut enimmäkseen kivoja tiimejä, joten sen suhteen on ollut helppoa.

Oletko huomannut jotain erityistä mikä on alallesi tyypillistä?

— Tyypillisiä asioita on monia. Joustavat työajat ja mahdollisuus etätöihin on kiva asia, etenkin nyt korona-aikana. Monet tiimit väittävät olevansa agileja, ja myös haluavat olla sitä, mutta usein liiketoimintapaineiden takia joudutaan osittain käyttämään myös kankeampia malleja.

Miten kehität osaamistasi?

Teamitillä jokaiselle luodaan henkilökohtainen kehityssuunnitelma. Joskus suunnitelmaan kuuluu spesifin kurssin suorittaminen, joskus suunnitelma antaa enemmänkin karkeita suuntaviivoja osaamisen kehittämiselle. Tärkeintä osaamisen kehittämiselle on se, että jokainen on tietoinen siitä, mihin suuntaan ala ja asiakastarpeet ovat menossa ja, että jokainen pyrkii pitämään osaamistaan ajan tasalla ennakoivasti. Teamitillä aloittaessaan Oscar ryhtyi heti perehtymään syvemmin AWS:ään.

— Kehitän osaamistani aina tarvittaessa. En yleensä käytä paljoa aikaa tekniikoiden opetteluun etukäteen, vaan kun jotain pitää toteuttaa, otan silloin selville mikä olisi paras (tai edes hyvä) vaihtoehto, ja opettelen sen tekniikan tarvittaessa. Parhaiten kuitenkin opin tekemällä. Jos lueskelen jostain aiheesta etukäteen, saatan unohtaa kaiken oppimani ennen kuin pääsen käyttämään sitä tietämystä.

Tulevaisuudensuunnitelmia?

— Minulla ei ole kovin tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia. Olen mielestäni hyvässä tilanteessa, jossa tekeminen on mielekästä ja uutta opittavaa ilmenee jatkuvasta uusien projektien ja tekniikoiden kehittymisen myötä.

Oscarin asiantuntemukseen kuuluukin jo pitkä lista asiakkaiden kärkitarpeita esimerkiksi Java, JavaScript, TypeScript, Node.js, VueJS, Kotlin, Spring, Terraform, AWS, Docker… – you name it, he’s got it!

Miten Teamitin arvot (asenne, avoimuus, luottamus, innostus) näkyy työssäsi?

Oscar on perikuva avoimesta, rehellisestä ja luotettavasta osaajasta. Kyseiset ominaisuudet ovat Teamitillä tärkeimpiä seuloja palkkausvaiheessa.

— Jos lupaan hoitaa jotain, sen myös teen. Jos kohtaan ongelmia, pyydän apua, jotta ongelmat selviävät mahdollisimman nopeasti. En välttämättä ole kaikista räväkin innostuja, mutta mielenkiintoa alaan ja sovelluskehitykseen kyllä löytyy!

Vinkkisi alan opiskelijoille?

Oscar painottaa, että työhaastattelussa voi omat koodiprojektit, kommunikaatiotaidot ja yleinen tekniikan ymmärtäminen olla paljon hyödyllisempää kuin kurssien arvosanat.

— Opinnot ovat hyvä pohja työelämään ja alan tutkinto saattaa helpottaa ensimmäisen työn löytämistä. Työelämä on kuitenkin aika erilaista, eikä yliopistoissa yleensä opeteta kaikkia frameworkkeja ja työkaluja, joita oikeasti kehitystyössä käytetään, joten eniten kyllä oppii vasta töissä. Ja kun alalle on päässyt ja yksikin työpaikka on takana, tutkinto jää pian taka-alalle työnhaussa. Ei siis kannata murehtia kaikkien kurssien arvosanoja ja keskiarvoa. Tärkeintä on, että ymmärtää perusasiat ja osaa tarvittaessa soveltaa niitä. Nippelitiedot voi töissä aina tarvittaessa tarkistaa netistä, toisin kuin yliopiston tenteissä.

Muistakaa kuitenkin nauttia opiskelijaelämästä niin kauan kuin sitä kestää!

Lue lisää Teamitistä ja katso avoimet työpaikat: Ura Teamitillä