Onnistunut projekti? Riippuu määritelmästä!

Huhtikuun Teameetin aiheena oli konsultoinnin saralla monelle tärkeä projektinhallinta Hannu Blomqvistin vetämänä. Teamitläiset pääsivätkin kuulemaan parin tunnin tehokkaan läpileikkauksen projektinhallintaan Hannun 20 vuoden kokemusprojektien ja ohjelmien johtamisen työkokemuksen näkökulmasta. Onnistumisen määrittelyä Saimme kuulla Hannulta, miten määritellä onnistunut projekti, ja mitä onnistunut projekti projektinhallinnan näkökulmasta vaatii suunnittelusta projektin lopetukseen saakka. Meitä myös muistutettiin projektien onnistumisen realiteeteista:…

Huhtikuun Teameetin aiheena oli konsultoinnin saralla monelle tärkeä projektinhallinta Hannu Blomqvistin vetämänä. Teamitläiset pääsivätkin kuulemaan parin tunnin tehokkaan läpileikkauksen projektinhallintaan Hannun 20 vuoden kokemusprojektien ja ohjelmien johtamisen työkokemuksen näkökulmasta.

Onnistumisen määrittelyä

Saimme kuulla Hannulta, miten määritellä onnistunut projekti, ja mitä onnistunut projekti projektinhallinnan näkökulmasta vaatii suunnittelusta projektin lopetukseen saakka. Meitä myös muistutettiin projektien onnistumisen realiteeteista: Lontoon olympialaisista Länsimetroon ja Olkiluotoon. Budjetit ja aikarajat paukkuu, mutta voiko sen perusteella vielä sanoa, että projekti on epäonnistunut? Mitä jos lopputulos tuo kuitenkin vuosien saatossa enemmän hyvää kuin huonoa? Kuinka monta viikkoa tai vuotta saa odottaa tuloksia, että voi päätellä oliko projekti onnistunut vai ei? Projektin onnistumisen voi määritellä monella tavalla, esim. onko pysytty aikataulussa ja budjetissa, onko tilaaja tyytyväinen tai vaikka liiketoimintahyödyn perusteella.

Saimme kuulla myös eri sidosryhmien merkityksestä, niiden hallinnasta ja niille viestimisestä projektinhallinnan näkökulmasta. Myös tärkeimmät projektinhallinnan prosessien metodit ja työkalut tulivat Hannun johdolla tutuiksi.

Projektit IT-alalla

On erityisen oleellista, että projektinhallinnan perusasiat ovat tuttuja IT-alalla työskentelevälle.

Syy miksi projektinhallinnan perusosaaminen on arkipäivää IT-alalla ja erityisesti konsultointitaloissa on se, että suurin osa työstä tapahtuu projektimuotoisesti, riippumatta siitä käytetäänkö niissä ketteriä menetelmiä vai ei. Hannun mukaan mikään projekti ei myöskään ole puhtaasti ketterillä menetelmillä toteutettu vaan toteutus on lopulta enemmänkin hybridiprojekti. On siis erityisen oleellista, että ainakin perusasiat projektinhallintaa koskien ovat IT-alalla tuttuja, vaikka ei olisikaan minkäänlaisessa vetovastuussa projektin osalta. Vaikka osa teoriasta olikin tuttua monelle Teamitläiselle, on hyvä muistuttaa itseään teoreettisista malleista silloin tällöin. Teoria kun usein jää taka-alalle arkipäivän kiireessä.

Oma rajapintani projektinhallintaan tulee siitä, että omien opintojeni pääaineena oli projektijohtaminen. Vaikka aihe ei ollut itselleni uusi, oli mielenkiintoista huomata, miten projektinhallinta näkyy nimenomaan IT-alan ympäristössä. Oli mielenkiintoista kuulla myös Hannun laaja näkemys asioiden suhteen, koska hän on nähnyt varmasti monet tavat suunnitella ja toteuttaa projekteja.

Suurin osa Teamitläisistä työskentelee muissa kuin projektijohtajan tehtävissä, mutta haemme myös projektijohtamiseen keskittyneitä osaajia. Kaiken kaikkiaan kokeneille projektijohtajille löytyy aina kysyntää IT-alalla, ja siksi Teamitilläkin ollaan aina kiinnostuneita juttelemaan uusien projektijohtamisen tuttavuuksien kanssa. Teamitin projektitarjonta projektijohtamisen suhteen on olemassa olevan verkoston vuoksi erittäin laaja, joten verkostomme mahdollistaa projektityön tekemisen monien eri alojen asiakkaiden kanssa.

Kurkista Teamitin sisäiseen maailmaan yrityskulttuuri-blogeissa.

Marko Nissilä, Team & Solution Sales & Resource Management Specialist