Ohjelmistot osana modernia maanpuolustusta

Jälleen on se aika vuodesta, kun pääsemme viettämään itsenäisyyspäivää. Tapoja päivän viettämiseen on varmasti monia, mutta pinnan alla perusasiat lienevät kaikilla samat: kunnioitus sotiemme veteraaneja kohtaan sekä kiitollisuus heille siitä, miten he omilla äärimmäisilläkin uhrauksillaan turvasivat itsenäisyytemme sodissa. Ilman heitä tuskin itsekään tässä istuisin tätä kirjoittamassa. Veteraanien kokemat taistelut käytiin äärimmäisessä pakkasessa tai muuten vaihtelevissa…

Jälleen on se aika vuodesta, kun pääsemme viettämään itsenäisyyspäivää. Tapoja päivän viettämiseen on varmasti monia, mutta pinnan alla perusasiat lienevät kaikilla samat: kunnioitus sotiemme veteraaneja kohtaan sekä kiitollisuus heille siitä, miten he omilla äärimmäisilläkin uhrauksillaan turvasivat itsenäisyytemme sodissa. Ilman heitä tuskin itsekään tässä istuisin tätä kirjoittamassa.

Veteraanien kokemat taistelut käytiin äärimmäisessä pakkasessa tai muuten vaihtelevissa sääolosuhteissa. Rintama oli monella kaukana kotoa, jonka myötä monet joutuivat olemaan pitkään erossa perheistään ja lähimmäisistään. Fyysiset ja henkiset voimavarat olivat koetuksella useasti. Teknologia oli jo tuolloin läsnä maanpuolustuksessa, mutta valtaosa siitä oli analogista. Viimeisten vuosikymmenten aikana digitaaliset ratkaisut ja tietotekniikka yleisesti on kasvattanut jalansijaa osana maanpuolustusta.

Tietotekniikan lisääntyminen maanpuolustuksessa liittyy myös uusiin uhkiin. Kyberaseiden yleistyminen on tuonut mukanaan myös omat yksiköt tämän torjumiseen. Vihollinen ei enää tulevaisuudessa selkeästi välttämättä tule tietystä suunnasta, vaan hyökkäyksiä tehdään hakkeroinnin kautta infrastruktuuriin, joka vaatii toimiakseen yhä enemmän ja enemmän ohjelmistoja.

Olemme onnekkaita eläessämme itsenäisessä Suomessa rauhan aikaa. Kiitollisuudesta veteraaneille myös me nykyiset ja tulevat sukupolvet olemme valmistautuneet maanpuolustukseen. Tekniikat ovat kehittyneet, ja toimintaympäristö on muuttunut, mutta tahto on ja pysyy.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!