Ohjelmistokehittäjä, minne menet, mitä teet ja mitä sulle maksetaan?

Mietinpä tässä yhtenä perjantai-iltana hektisen työviikon päätteeksi, että IT-palvelubisneksessä Suomessa – eritoten pääkaupunkiseudulla – on jo jonkin aikaa ollut meneillään jopa varsin hämmentävä kehitys. Kehitys, jossa on painotettu kiihtyvällä intensiteetillä IT-konsulttien, erityisesti ohjelmistokehittäjien, palkkatasoa ja palkkiomuodostusta. Tätä ilmiötä on osaltaan ruokkinut myös media, osin tarkoitushakuisesti paisutellen. Tosin viestiä ovat vahvistaneet myös muutamat konsulttiyritykset, joiden rekrytointi-…

Mietinpä tässä yhtenä perjantai-iltana hektisen työviikon päätteeksi, että IT-palvelubisneksessä Suomessa – eritoten pääkaupunkiseudulla – on jo jonkin aikaa ollut meneillään jopa varsin hämmentävä kehitys. Kehitys, jossa on painotettu kiihtyvällä intensiteetillä IT-konsulttien, erityisesti ohjelmistokehittäjien, palkkatasoa ja palkkiomuodostusta.

Tätä ilmiötä on osaltaan ruokkinut myös media, osin tarkoitushakuisesti paisutellen. Tosin viestiä ovat vahvistaneet myös muutamat konsulttiyritykset, joiden rekrytointi- ja muu viestintä on voimakkaasti painottunut heillä työskentelevien tai heille palkattavien ohjelmistokehittäjien poikkeuksellisen korkeaan palkkatasoon. Upeaa! Osaajille pitääkin maksaa osaamisestaan – mutta mutta. Ongelmalliseksi tämän tekee se, että ilmiö vääristää IT-palvelubisneksen mielikuvaa kahdessa (erittäin, erittäin) keskeisessä kohderyhmässä – ohjelmistokehittäjissä sekä asiakkaissa. Kummankin näkökulmasta – ja siten koko IT-palvelubisneksen – on nimittäin keskeistä, ettei sen enempää todellinen kustannustaso kuin mielikuvakaan siitä karkaa niin korkeaksi, että se alkaa kuristaa koko toimialaa.

Mikä sitten on merkityksellistä ohjelmistokehittäjälle omassa työssään?

Osalle merkityksellisin asia on työstä saatava korvaus – ja se on ihan ok. Tähän konsulttitalot pystyvät vastaamaan esim. tarjoamalla voimakkaasti asiakaslaskutukseen perustuvaa palkkamallia.

Me Teamitilla kävimme tiimimme sisällä viime keväänä strukturoidusti läpi noin 10 viikon aikana dialogia, jonka tarkoituksena oli määrittää tiimimme mielestä unelmatyöpaikka, ja sen keskeisimmät kriteerit. Kaksi asiaa nousivat kirkkaasti yli kaiken muun: Tärkeimpänä koettiin kiinnostavat, haastavat ja osaamiseen soveltuvat työtehtävät. Lähes yhtä tärkeäksi, vain hiuksen hienolla erolla työtehtäviin, koettiin työyhteisö – kollegat, tiimihenki ja yrityksen ilmapiiri. Toisin sanoen: sopivasti haastavat työtehtävät ja ympärillä kollegat, joiden kanssa on mukava tehdä töitä.

Teamitin henkilöstötyytyväisyyskysely H1 2019

Entäs se palkka, mihin se sitten sijoittui? No pronssisijalla – tosin melkoisella takamatkalla kahteen edelliseen.

No mitä sitten? Eipä paljon mitään – muuta kuin se että palkka on tärkeää niin kauan, kuin se koetaan kilpailukyvyttömäksi – tai epäoikeudenmukaiseksi. Jos tätä ongelmaa ei ole, on palkan merkitys varsin pieni. Me haluamme palkata Teamitlaisiksi huippuammattilaisia, joille tarjoamme 1) varmasti haastavaa ja kiinnostavaa tekemistä 2) huippuammattilaistyöyhteisön, myös asiakkaan tiloissa työskenteleville ja 3) kilpailukykyisen palkan. Näin toimimalla tavoitteemme on tehdä omalta osaltamme palvelus myös koko IT-palvelubisnekselle, edesauttamalla sitä että asiakkaat jatkossakin ostavat suomalaista IT-osaamista suomalaisilta IT-palvelutaloilta.

Sami Talpiainen, Head of Consulting

Lue lisää Teamitin uramahdollisuuksista.

One thought on “Ohjelmistokehittäjä, minne menet, mitä teet ja mitä sulle maksetaan?

  1. Pingback: Ohjelmistokehittäjä, minne menet, mitä teet ja mitä sulle maksetaan? – Vol2 — Teamit

Comments are closed.