Kesä on kreisii!

Nyt se on käsillä – Suomen suosituin kesälomakuukausi. Keskikesän juhla on nyt takanapäin ja monien mielessä siintää loma. Kenties jotkut ovat päässeet sen jo aloittamaan suoraan juhannukselta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 34 % suomalaisista vietti kesälomansa heinäkuussa. Lomailu on tärkeä tapa katkaista arjen pyöritys ja päästää orava hetkeksi pyörästä vapaaksi temmeltämään. Entä vaikuttaako heinäkuun suuri…

Nyt se on käsillä – Suomen suosituin kesälomakuukausi. Keskikesän juhla on nyt takanapäin ja monien mielessä siintää loma. Kenties jotkut ovat päässeet sen jo aloittamaan suoraan juhannukselta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 34 % suomalaisista vietti kesälomansa heinäkuussa. Lomailu on tärkeä tapa katkaista arjen pyöritys ja päästää orava hetkeksi pyörästä vapaaksi temmeltämään. Entä vaikuttaako heinäkuun suuri lomailijoiden määrä bisnekseen?

Olen tehnyt tähänastisen urani aikana muutamia huomioita, joita pohdin nyt. Mainitsen näin heti alkuun, että kyseessä ovat vain yhden kaupantekijän omat kokemukset ja havainnot. Minut saa siis ilomielin laulaa Joukahaisen tavoin suohon omilla faktoilla, tilastoilla tai mielipiteillä. Tämä on jopa erittäin suotavaa.

Suosituin kesälomakuukausi Suomessa on siis heinäkuu. Kesälomakausi kestää täällä aurinkoisessa pohjolassa kuitenkin toukokuusta syyskuuhun. Tällä välillä työssäkäyvä väestö ripustaa hetkeksi työhanskat naulaan ja lataa akkuja kuin Tesla konsanaan. Loma onkin nykyisessä hektisessä elämässä erittäin ansaittua sekä äärimmäisen tärkeää työhyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Suomessa asiat ovat aika hyvin, kun säännöllinen kunnon lomien pitäminen on valtaosalle mahdollistettu jo työlainsäädännössä.

Keväällä ja varsinkin kesäkuussa olen kuitenkin huomannut yhden lomailun mukanaan tuoman lieveilmiön. Monet vaihtavat henkisesti lomalle jo kesäkuun alussa tai toukokuun lopussa. Liekö tähän syynä, että ensimmäisen ryhmän kollegoja jo kirmatessa kesälaitumelle alkavat omatkin ajatukset väkisin vaeltaa myös kyseisiin tunnelmiin. Eikä siinä mitään pahaa ole – sinänsä.

”Lomamoodiin” siirtyminen ennen aikojaan toimii omasta mielestäni kuitenkin hieman asioiden jarruna. Loma asettuu aina tietylle välille, joten itse en näe syytä siirtyä lomatunnelmiin ennen loman alkamista. Liiketoiminnan ollessa aina keskinäistä kanssakäymistä ja vuorovaikutusta, vaikuttaa aikaistettu henkinen lomailu myös muiden bisnekseen. Uskon vahvasti, että kesäloma-aikana saisimme paljonkin aikaan, kun vain antaisimme mennä silloin kun töissä olemme.

Vaikka liputankin tässä sen perään, että pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään toimintaa käynnissä loma-aikanakin niiden voimin ketkä remmissä ovat, toivon että lomalla ihmiset rentoutuvat. Haluankin toivottaa nyt lomalla oleville tai pian lomalle jääville erittäin antoisaa lomaa! Pidetään me vielä lomailemattomat ja lomilta palanneet talouden rattaat pyörimässä eikös!