Paljonko aika maksaa?

Mietin kauan sitten mikä rajoittaa eniten tekemisiäni ja harrastuksiani. Tulin siihen johtopäätökseen, että rajoittavin tekijä on AIKA. Usein ajatellaan, että pitäisi olla enemmän rahaa, jotta voisi tehdä haluamiaan asioita. Väitän, että nykyajan kiireisessä elämässä rajallisin resurssi on kuitenkin AIKA.

Paljonko AIKA maksaa? Kun myymme osaamistamme ja palveluksiamme työnantajallemme, asetamme käyttämällemme ajalle hinnan. Kun hankimme itsellemme palveluita, olivat ne sitten ruokaa, vaatteita, rakennustarvikkeita, harrastusvälineitä tai erilaisia palveluita, ei ostosmatkoihin kuluttamallemme ajalle olekaan hintaa. Olemme valmiita ajamaan helposti puoli tuntia kauppaan tarkistaaksemme onko siellä haluamiamme tuotteita ja jos ei ole niin ajamme seuraavaan kauppaan. Muutaman hyödykkeen hankkimiseen saattaa kulua useampi tunti aikaa ja muutama litra polttoainetta.

Kun tulemme tietoisemmiksi vapaa-aikamme hinnasta, saatamme antaa kauppareissut mielellämme kaupan logistiikan hoidettavaksi.

Olemme valmiita kiertelemään hyllyjen välissä, keräilemään tavaroita ja jonottamaan kaupan kassalla. Jos asettaisimme ajalle saman hinnan kuin asetamme työstämme saatavalle korvaukselle, näyttäisivät kauppareissut aika kalliilta.

Ruoan verkkokauppa on kasvanut hitaammin kuin on oletettu. Suurimpana syynä ruoan verkkokaupan hitaaseen kasvuun lienee ostosten logistiikkaan ja toimitukseen liittyvät kustannukset. Ruoka pitää keräillä, eikä kylmäketju saa katketa kaupan kylmälaitteiden ja kodin jääkaappipakastimen välillä.

Kun tulemme tietoisemmiksi vapaa-aikamme hinnasta, saatamme antaa kauppareissut mielellämme kaupan logistiikan hoidettavaksi. Säästyneellä ajalla voimme käydä vaikka lenkillä tai kuntosalilla.

Jos haluamme lisätä käytettävissämme olevaa vapaa-aikaa, verkkokaupan hyödyntäminen on mielestäni tehokkain yksittäinen ratkaisu. Kun mahdollisimman moni tiedostaa verkkokaupan mahdollistaman ajansäästön, verkkokauppa alkaa kasvaa nopeasti, mukaan lukien ruoan verkkokauppa.

Jussi Heikkilä

Jatka lukemista